En stövarjägares liv

Alla inlägg den 8 september 2009

Av stovarjagaren - 8 september 2009 20:09

Alla jägare i norra sverige kan vara intresserad av att rösta på denna webbfråga.


http://www.de5stora.se/webbfraga/resultat.asp?FrageID=34&Voted=1

Av stovarjagaren - 8 september 2009 19:23

Natten till lördag revs 23 lamm till döds i en hage på Toarps Säteri i Gällstad.
– Med stor sannolikhet är det en varg, säger Tommy Berglund, besiktningsman på länsstyrelsen.

Tommy Berglund från länsstyrelsen undersöker ett av de lamm som dödats av en varg i Toarp.
Ägaren Keith Olsson hittade de döda lammen vid halv åttatiden på lördagsmorgonen. Det är första gången som han råkar ut för något liknande.
– Det känns tragiskt. Dels för de döda djuren och dels för att det är en traumatisk upplevelse för de andra djuren i hagen, säger Keith Olsson.
I hagen fanns närmare 300 lamm som skiljts från tackorna för att klippas. Tre av de döda lammen var helt uppätna medan tjugo andra var ihjälbitna.
– Vargen använder det här som skafferi. De äter ju även as, säger Tommy Berglund.


Läs mer:http://www.ut.se/nyheter/varg-rev-23-lamm-i-toarp(1507367).gm#comments



Kommentar: Idag så demostrerade WWF,SNF,SRF och djurs skyddet sverige mot att det kanske blir varg jakt i vinter. Vad dom vill är att vargen ska få tillbaka sin ekologiska roll i naturen, men hur ska det gå till? Nu finns det gott om mat i skogarna och ändå äter dom tamboskap så det går härligt till. och varför gör dom det? ja tänk er själv om ni var en varg, vad skulle ni käka? ett gäng lamm i en hage eller en galen älg som springer och gör utfall? Vart än vargen dyger upp så kommer den ställa till med problem för tamboskaps ägare, finns det tillräklit med pengar för att skydda alla djurbesättnigar?  

 

Det är annat i norge just nu

 

"Om vi nu bortser från sv (ett litet kommunistparti ungefär som vp i Sverige) så har alla övriga partier lovat att det norska kulturlandskapet och den fria betesrätten skall bevaras.
Ett problem är att rovdjuren trivs bäst där billig tillgång till betesmark är den enda ekonomiska fördelen som lantbruksföretagen i dessa områden har i förhållande till jordbruk i övriga landet. Denna ekonomiska fördel är inte särskilt stor och själva belägenheten i glesbygd medför i sig både kostnader och besvär.
Detta innebär att till och med ett tämligen lågt rovdjurstryck gör företagen olönsamma, vilket på sikt självklart gör att all köttproduktion som baseras på bete av icke odlad mark kommer att upphöra. Detta kan inga bidrag till stängsel eller annat ändra på. Det är mycket mera än stängsel som avgör; jakt, bärplockning och fritidsliv är av väsentligt värde och förlust av dessa möjligheter väger tungt.
Samtliga partier utom sv har därför kommit med olika lösningar, längst har Frp och sp gått, båda dessa partier har lovat att arbeta för att varg i princip skall utrotas i Norge. Övriga partier har lite luddiga idéer om hur det skall kunna gå att behålla några vargar, några tycker att man skall betrakta de strövargar som kommer från Sverige som tillräckligt. 
I Norge värdesätter man uppenbart två miljoner FÅR högre än vad Sverige värdesätter en miljon MÄNNISKOR. Ska det vara så??"

 

citerat:RFeynman

Av stovarjagaren - 8 september 2009 18:55

Ja jag läste dagens länstidning från jämtland, där som alla andra tidningar så finns det alltid en rovdjurs romantiker! Han går till hårt angrepp mot JRF som uttalade sig http://www.jaktojagare.se/se/article.php?id=390241&context=60321 sedan en varg dödat en hund i jämtland. Och visst, det kan låta otroligt hemskt i andras öron att vissa vill ha 0-vision på vargen, men tänk er själv när ens störst intresse i livet är hotat av ett djur som inte är svenskt och kostar oss miljoner KR! Att några ekologister försöker övertyga vår svenska myndigheter att sånt är bra är för mig helt obegripligt, men just nu är världen i en "grön" våg och allt som är djur och natur är "hotad" så helst ska naturen få sköta sig själv och vi människor ska beskåda den på avstånd!


Sen har LST i jämtland gått ut med att chansen att få hunden dödad av var är en på 9000 jaktdagar, och då är den beräkningen från ett etablerat vargrevir http://ltz.se/ledaredebatt/ledare/1.1336761. Men grejen är att folk som just nu bor eller jagar i ett revir har antingen slutat eller så är jaktdagarna med hund väldigt få. Jakt med drivande hund är nästan omöjlig att genomföra, antingen så jagar man runt byarna eller så jagar man inte alls. Under älgjakten så hoppas dom flesta hundförarana att vargen ska bli skrämd av att det rör sig mycket folk i skogen. Men all träning i skogen innan jakten är som svår att genomföra! Alltså kan statistiken låta bra för öronen, men har nån tänkt att 200 vargar kan göra så mycket skada? tänk er om vi har 1000 vad skulle hända då???

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards