En stövarjägares liv

Alla inlägg den 7 september 2009

Av stovarjagaren - 7 september 2009 19:49

Jag hade skickat några frågor till Johan Nyqvist som jobbar på västerbotten LST och ställt några frågor rörande varg i västerbotten, jag är tacksamm att han svarade på mina frågor! Tack Johan!


1. Man har läst hela sommaren om vargar i norrbotten och jämtland, finns det några säkra obseravtioner i västerbotten också?


Svar:

Vi har inga helt säkra observationer av varg i Västerbotten från sommaren 2009. Däremot finns indikationer på att en eller två ensamma djur kan ha rört sig i länet.


Länsstyrelsen har fått in några uppgifter av människor som sett djur som de bedömt vara varg; utanför Skellefteå i maj, i Borgafjäll i juli, och utanför Lycksele i juli (en kvinna som fick en hund skadad av ett varglikt djur).


Länsstyrelsen har inte kunnat bedöma om det var varg eller ej vid dessa observationer, då det antingen inte funnits spår på platsen, eller då rapporten kommit till Länsstyrelsen alldeles för sent.


Vid angreppet på stövaren i trakterna av Skråmträsk igår 23 augusti bedömer Länsstyrelsen att det med största sannolikhet rörde sig om varg.


2. Om det nu skulle komma en varg och etablera sig i västerbotten och att den är av östliga gener, skulle den vara viktigare än rennäringen då?
Skulle den få bilda revir och få valpar?
Har ni resurser att täcka upp för dom skador för en sådan etablering?


Svar:

Bedömningen om en varg kan finnas kvar i ett område eller inte tas i varje enskilt fall utifrån de problem och de skador som uppstår. Det finns ingen anledning att plocka bort en varg som inte orsakar några problem. Å andra sidan kan även östliga vargar plockas bort om de blir för besvärliga, vilket ju hände i Ringvattnet, Jämtland för några år sedan.


Om det finns resurser för att täcka skador som en eventuell vargetablering i Västerbotten skulle kunna förorsaka är en fråga som borde ställas till Sametinget och regeringen.  Det är dessa instanser som ställer till förfogande medel för rovdjursersättningarna.


3. Vi ser dagligen vad som händer i mellan Sverige med varg vs djurbesättningar, hur har ni det i västerbotten om vargen etablerar sig? Kommer det finnas pengar att ansöka om när man vill ha rovdjursstängsel? Kommer ni acceptera att vargen får härja fritt bland tamboska?


Svar:

Det är ingen som accepterar att en varg eller något annat rovdjur härjar fritt bland tamboskap. Det är väldigt få rovdjursindivider som fokuserar på tamdjur. Rovdjur som gör det ändå betraktas som problemdjur och tas normalt bort ganska fort.


Antalet djurbesättningar i Västerbotten är lågt jämfört med mer sydliga områden. Det finns ett klart samband mellan hur många tamdjur som finns och hur många som angrips av varg. Det stora problemområdet kring varg i Västerbotten rör renskötseln, inte tamdjur eller jakthundar.


4. Ja till sista frågan, hur ser du själv på dagens rovdjurspolitik? Tycker du att man ska lägga bestämmande rätten närmare folk som blir berörda? eller ska det få fortsätta styras från större städer?


Svar:

Vi välkomnar de förslag som har lagts angående en starkare regionalisering av rovdjurspolitiken, så att beslut tas närmare de som direkt är berörda av rovdjuren. Vi får se vilka beslut riksdagen tar i denna fråga till hösten, men allt tyder på att det blir en ganska långt gående regionalisering av rovdjursbesluten.

Av stovarjagaren - 7 september 2009 13:41

En älghund blev i fredags dödad i en varg…attack. Hunden som har använts mycket för eftersök var ute på träning i närheten av Hjärtum då den försvann.
Tidigt på lördagsmorgonen hittade ägaren hunden ihjälbiten.

Hundägaren, som vill vara anonym, hade både vargpingla och sändare på sin hund ute i skogen. Efter en stund försvann hunden och ägaren försökte pejla, men det blåste vilket försvårade sökningen.

– Vid 18-tiden fick vi en signal och gick i riktning mot den. Vi hörde vargpinglan och fick en stark signal. Jag visslade på hunden, men så tystnade pinglan, berättar hundägaren.


Läs mer: http://ttela.se/start/lillaedet/1.569505


Läs mer:http://www.gt.se/nyheter/1.1696623/hund-slets-ihjal-av-varg


kommentar: Nu har ännu en jakthund dödats, det är lika tragiskt varje gång en hund dör när den arbetar i skogen. men det är alltid lite mer tragiskare när en varg slår till. Sen är det ännu mer tragiskare att se folk som aldrig kommer bli drabbade sitter och ond gör hundägaren. Han har ställt upp i vått och torrt på eftersök helt gratis. Vem kommer att göra dessa eftersök i framtiden? Det är helt omöjligt om man inte får ha en lös hund som kan jaga i kapp ett skadat vilt och ställa det. inte ens världsmästaren i terränglöpning skulle hinna ikapp en älg på 3 ben. Och vem ska göra eftersöken på en skadad björn? Ställer nån upp och gör hundarnas jobb?? Ja ni ser att det negativa väger ganska kraftigt upp det posetiva med stora stammar av rovdjur. Håll allt på en nivå som gör att det går att leva på landsbygden. låt dom få tillbaka sina liv som dom hade på 90-talet! varje kommun skulle få rösta om detta! Då ser vi ett snabbt och bra resultat, varför är regeringen så rädd för att göra något sånt?

Av stovarjagaren - 7 september 2009 09:12

1 augusti 2009: En ensam varg i Blekinge dödar två ettåriga lamm och skadar en kalv. 10 augusti 2009: Samma varg slår till och dödar sju får i Truseryd i Blekinge, samma varg tros totalt ha rivit 28 får i sommar. 15 augusti 2009: En misstänkt vargattack sker i Simlångsdalen i Halmstads kommun. Ett får har rivits och bara skelettet och lite ull finns kvar på platsen. 20 augusti 2009: Minst 16 får dödas vid ett misstänkt vargangrepp i Hjärtum, söder om Trollhättan. 23 augusti 2009: En jakthund tvingas avlivas i Skråmträsk utanför Skellefteå efter att ha attackerats av en varg


Och detta är bara en liten del av det som hänt i sommar, det har varit flera attacker från skåne i söder till norrbotten i norr. Och nu är det bara varg attacker som jag räknat upp, inte björn,järv och lo! Alla förstår väll att allt kostar pengar det som rovdjuren ställer till med, pengar som det oftast saknas i våra inlands kommuner! Pengar som kanske skulle kunnas användas till sjukvård,äldervård och barnomsorg. Eller vad tycker ni? Är djur mer värd än människor? Tragiskt att vi lever i ett sånt välfärdsamhälle där mat inte är ett problem utan den finns på ica, och att folk hellre låter ryska vargar leva på vår svenska natur!

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards