En stövarjägares liv

Alla inlägg under juni 2009

Av stovarjagaren - 21 juni 2009 10:05

"Regeringen vill ha jakt på varg redan i vinter. Men en majoritet av värmlänningarna vill att vargen ska vara fridlyst. Det visar en lokal opinionsmätning som Sveriges Radio Värmland har gjort"


observera: "Undersökningen visade också att det är sex procent av värmlänningarna som säger att de har haft problem med varg."

Vart i värmland gjorde dom undersökningen???


läs vidare: http://www.sr.se/varmland/nyheter/artikel.asp?artikel=2916578

och http://www.sr.se/varmland/nyheter/artikel.asp?artikel=2916934


Kommentar:  Det bor lite mer än 300 000 i värmland, där som i andra län finns större städer och samhällen, Dom människor som bor där kommer nog aldrig vara berörda av vargen, om dom nu inte jagar eller gillar att vara i naturen! Jag själv bor i en större stad och jag är ung, men tvärtom som alla andra unga som nu varit med i denna undersökning är jag emot vargen, jag har skaffat mig den kundskapen att vargen inte bara är en snäll hund som är livsviktig för naturen. hur kan det komma sig att jag som bor så lång ifrån vargen är emot den? Det är ganska enkelt, jag jagar med hund och det kommer vara omöjligt om vi kommer få som vissa vill! jag kämpar för att jakten med hund även i framtiden ska kunna gå att genomföras över hela landet, och att bära vidare detta kulturarv som levt med mig sen jag var en lite grabb!!!

Av stovarjagaren - 21 juni 2009 09:18

 Den 4 juni presenterade regeringen sin rovdjurspropp som kommer att antas av riksdagen senare i höst. Bakom de förslag som finns där och det faktum att den kom till ligger ett enormt jobb från både förtroendevalda, medlemmar och tjänstemän inom Jägareförbundet. Framhållas ska också de politiker som haft samma syn som vi och lagt sina förslag till skrivningar. Socialdemokraterna kommer också med en partimotion som verkar i den riktning vi arbetar för.

´


Det som kom att bli den lösning som bäddade för att vi överhuvudtaget fick ett tak på vargstammen var det förslag om omflyttning av varg från renskötselområdet till syd och Mellansverige för att lösa problemet med inavel som sex organisationer representerande över 700 000 medlemmar skrev under. Givetvis så var det villkorat med att vi skulle få jakt och hålla en lägre vargstam.



Förslaget som fick bevarandesidan att gå i taket innebar också att deras argument om att det behövs minst 1000 vargar helt kom på skam.

Det som däremot är felaktigt tänkt i proppen och något som Jägareförbundet är helt mot är en inplantering av varg från Finland eller Ryssland. Onödigt, dyrt, praktiskt ogenomförbart och en inplantering riskerar att helt förstöra förtroendet för rovdjurspolitiken.

Generellt sett så är samerna (och indirekt vi som jagar inom renskötselområdet) vinnare på den propp som nu ligger. Inga vargföryngringar inom renskötselområdet föreslås, flyttning av genetiskt värdefulla vargar från norr, mindre lodjur och det faktum att sametinget föreslås få uppgiften att visa var toleransnivåerna går inom respektive län för de olika arterna.



Bra är också inrättandet av viltförvaltningsdelegationer i respektive län även om vi önskat att deras inflytande skulle vara ännu större än vad som föreslås i proppen. Bra är också att vi fått en sänkning av miniminivån för lodjursstammen även om den borde varit ännu lägre. Vårt budskap i de många kontakter vi haft med politiker, tjänstemän på departementen och träffar med Jordbruksministern Eskil Erlandsson och Miljöministern Andreas Carlgren har varit att vi klarar våra internationella åtaganden om gynnsam bevarandestatus med betydligt lägre antal av samtliga arter, exempelvis 800 lodjur i Sverige. Det innebär att vi kan sätta tak inom varje län och med största säkerhet nå de måltal som krävs.



Det finns givetvis skrivningar och förslag som vi skulle vilja såg helt annorlunda ut i proppen men man ska vara medveten om att vi ändå har nått långt på den tid som varit sen Naturvårdsverket kom med sitt förslag i våras som vi helt tog avstånd från. Vi ska inte underskatta de motkrafter vi har både inom statsförvaltningen, andra myndigheter samt bevarandeorganisationerna. Det kommer säkert att bli en anmälan till EU- kommissionen när vi börjar jaga varg kommande höst vilket vi måste stötta regeringen för att klara av.



Tillsammans med beslutet att permanenta §28 samt utöka den till att gälla alla som jagar med hunden så tycker jag ändå att vi nått framgång i vår. Vi måste dock fortsätta att arbeta hårt med rovdjursfrågan inte minst av den anledningen att en ny utvärdering ska göras 2012. Jag är helt övertygad att det arbetssätt vi valt att hålla en realistisk och saklig nivå i debatten är det som gjort att vi nått dessa framgångar. Glädjande nog kan jag konstatera att Jägarnas Riksförbund också har slagit in på den vägen och övergett den nollversion som man haft tidigare. Detta genom att skriva under och stå upp för ovan nämnda förslag om omflyttning samt det tillägg man har tagit till sin rovdjurspolicy på årsstämman om att inget län får ha mer än en föryngring. Som bekant så var det just en sådan skrivning i Jägareförbundets handlingsplan som det var diskussion om i detta län förra året.



Man kan önska att vi jägare helt kunde bestämma över rovdjurspolitiken men så ser inte världen ut och kommer aldrig att göra. Vi kommer att få strida för varje millimeter och då är det viktigt att alla har samma utgångspunkt och inser vad som är möjligt och realistiskt. Målet måste vara att ha stammar av lo, björn och järv som accepteras av de som bor och verkar inom de områden som arterna finns i samt en så låg vargstam som möjligt. Rovdjursproppen är ett steg på vägen mot detta.



Torbjörn Lövbom

Ordförande Jägareförbundet Västerbotten



Kommentar: Tack för svaret Torbjörn...

Av stovarjagaren - 18 juni 2009 12:39

Nu tar jag blogg ledigt över helgen...

ni som vill följa med kan ju kolla in infocentrum.se, folkaktion.com eller jaktojagare.se


trevlig helg!!!!

Av stovarjagaren - 17 juni 2009 13:07

Björn dödades av tåget


En björnhona blev påkörd och dödad av ett tågsätt med två lok två mil norr om Orsa på Inlandsbanan klockan 04.45 tidigt måndag morgon. Björnen, som gick under arbetsnamnet Öda, var 15 år samt märkt och försedd med GPS-sändare. Den ingick i det Skandinaviska björnforskningsprojektet.

läs vidare:  http://www.dt.se/nyheter/orsa/article439642.ece


Göm dina får - vargen är här


Vargen har rivit två får utanför Enköping. Nu är den tillbaka utanför Västerås.
- Vi har kontaktat fårägarna ute på området och har koll på den, säger Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

läs vidare:  http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.482699#


Björn dödade får


När Stefan Ångman på söndagseftermiddagen skulle kolla till sina djur på fäbodvallen Näsvall upptäckte han att allt inte stod rätt till. Två tackor och två lamm saknades. Efter en stund hittade han dem i skogen – döda. läs vidare: http://helahalsingland.se/ljusdal/tallasen/1.1129877


Av stovarjagaren - 17 juni 2009 12:03

Frågade Gunnar vad han tyckte om den nya rovdjurs proppen... blev ett kort svar men bättre än inget!!!

Tack Gunnar!!


Gunnar Glöersen

I grunden en bra propp som tar större hänsyn till jägare/markägare, samer och djurägare.

Det är bra att man fryser vargstammen, vi ville dock ha ett lägre antal.

Bra att man tillåter sänkning av lodjurstammen i renskötselområdet och i mellersta Sverige.

Bra med ökat regionalt inflytande, dock är skrivningarna om viltförvaltningsdelegationen alltför otydliga.

Det är bra att man inte i första hand vill inplantera varg från annat land, bara flytta inom landet. Vi ser inplantering som att absolut sista alternativ som bör undvikas i det längsta.

Inte bra att man flyttar fram besluten om gynnsam bevarandestatus och målen till 2012. De besluten borde ha tagits nu.

Toleransnivåer utanför renskötselområdet saknas.

Regionerna kan bli ett problem. Risken är att den mellersta regionen permanentas som vargregionen.

Av stovarjagaren - 17 juni 2009 11:18

Jag ställde 3 frågor till några stövarjägare i vargland har fått svar av 3 stycken, hoppas kunna få något svar från dom andra 2 jag skickat till.....


ps: tack för svaren ni som svarat!!


frågorna var:

1. Hur har jakten med löshund förändrast med varg på marken??

2. Har registeringen av valpar minskat nu när vargen börjat växa i antal?

3. Hur tror du att jakten med löshund kommer se ut i framtiden? tror du det finns en framtid??


Stig Wernersson ordf i Gävleborgs län stövarklubb


1. Som du kanske vet så har vi varg i delar av Gvl län. I de områden där stammen är mest besvärlig (reviren är olika) har stövarjakten (och säkert även jakt med andra raser) minskat kraftigt. Man kan se effekten bl.a på våra jaktprov. Om jag jämför antalet individer som kom till start i ökl säsongen 2006-2007 med säsongen 2008-2009 så är minskningen 50%. Vi har inte detaljstuderat underlaget men är ganska säkra på att minskningen till stor del beror på vargförekomsten i Ovanåker som av tradition är vårt stövartätaste område och hemvist för många klubbmedlemmar. Vi kan även se att antalet anmälda hundar till fjolårets KM var ung. hälften av vad vi förväntade oss dvs. vad som varit normalt de senaste åren. Att jaga med löshund i ett vargrevir är förenat med obehagskänsla. Man vet att det finns risk för att man kommer hem med tomt koppel.


2. Vi kan inte se svaret på din fråga i statistiken eftersom vi inte har någon registreringsstatistik för Gävleborgs län specifikt och då självklart inte heller för mindre delar av länet tex. kommun. Dom signaler man får är dock att antalet stövarvalpar inom vargreviren är få och vi kan se en tydlig nedgång av medlemmsantalet i vår lokalklubb. Vi har tyvärr inte gjort någon sammanställning över var de medlemmar som hoppar av bor.   


3. Frågan du ställer saknar idag något svar. Man hoppas naturligtvis att stövarjakten har en framtid. Samtidigt vet vi att antalet ungdomar som ägnar sig åt stövarjakt minskar. Allt större andel av våra ungdomar växer upp i stadsmiljö och saknar naturliga förebilder (jagande fäder, kompisar  etc.), de som växer upp på landsbygden flyttar till storstadsområden för utbildning och utkomst med begränsade jaktmöjligheter som följd - och får i stor utsträckning då ett boeende som inte precis underlättar hundhållning. Konkurrens från andra fritidsintressen inte att förglömma och inte heller att stövarjakt under dessa förhållanden med dagens moderna familjeliv inte är konfliktfri. Man blir borta länge, vet inte när man kommer hem etc. Icke förty är ungdomsfrågan vår största utmaning och jag antar att alla lokalklubbar har aktiviteter som syftar till att intressera ungdomar eller kanske rättare nya grupper för jaktformen; kvinnor inte att förglömma. I den framtidsutredning som SvStkl gjorde (rapport på fullmäktige 2008) finns en del information som har bäring på din fråga. Ingen kan dock säkert sia om framtiden.



Rolf Löfvenholm ordf i Värmlands stövarklubb


1. Första gången jag så vargspår på mina jaktmarker var 1979, jag kunde då inte tänka mig hur detta skulle förändra löshundsjakten. Jag bor på ett ställe som ligger i utkanten av det sk. Gräsmarksreviret, i månadsskiftet nov/dec inför parningen är det många besök av varg i området där jag bor, ca tre gånger i veckan så går de förbi på en mindre väg utanför huset, upp till fem st. har det varit, men mest är det två till tre som drar förbi här. Att släppa sina hundar gör man med andan i halsen, men vad är alternativet? Med spårsnö kan man hjälpligt spåra av men säker är ju inte. Jakten är inte längre den avkoppling och nöje som den tidigare har varit.


2, Jo, det blir färre valpkullar, men allt är väl inte vargen fel. Samhället har ju ändrats, färre bor på landsbygden och med det blir återväxten sämre. Tydligen är det också så att de som bor i tätorter har svårare att skaffa sig jaktmarker, många gamla "stötar" sitter på marker och vill inte släppa in andra. De är främst intresserade av älg och rådjursjakten, men är rädda för att släppa in andra jagare på sina marker.


3. Jag vägrar att tro något annat än att det kommer att finnas en framtid för oss stövarjägare, men vi (alla jaktintresserade och myndigheter) måste nog tänka om, göra det lättare att komma åt marker som det inte finns något större jakttryck på och underlätta för den yngre generationen att få tag på marker.Minska ner på vargstammen är också ett måste, ta bort hela revir, där det en längre tid har varit svårt att  kunna jaga.




Anders Bihlar ordf i Dalarnas stövarklubb


1)      Ja, jakten med löshund har definitivt förändrats för de som har varg på sina marker. Vi har en fas innan jaktdagen, nämligen familjerelaterad. Många stövare idag är så socialiserade och mysiga familjehundar att barn, fru/sambo vädjar till jägaren att överhuvudtaget inte gå ut i skogen och riskera hundens liv. Det gör att många jägare har dåligt samvete redan innan de kommer till skogs. Under själva jaktfasen finns en konstant oro för hunden vilken gör att man först och främst kanske inte släpper hunden på bra jaktmarker utan man håller sig nära byar och vägar där man hoppas att det är mindre risk för att stöta på varg. Det resulterar ofta i sämre jakter och ger hunden sämre förutsättningar att utvecklas på ett bra sätt. Väldigt ofta resulterar det dessutom i att jägaren är mer fokuserad på att hålla koll på hunden via pejl och att själv springa i skogen för att vara nära jakten än att kunna sitta och njuta av ett härligt drev och att i lugn och ro söka sig ett bra pass även om drevet går ur hörhåll. Kvaliteten på jakten sjunker helt enkelt och det gör att det ligger nära till hands för jägaren att helt enkelt avstå från att gå till skogen.



2)    Ja, antalet nyregistreringar av stövarvalpar sjunker definitivt i områden med varg. Många stövarjägare tycker inte att det är någon idé att skaffa sig en ny valp när den gamla stövaren går ur tiden. Man ”-vill inte föda vargarna med en familjekamrat”. Att jaga in en stövarvalp kräver mycket tid, och ibland även ansträngning, och finns inte förutsättningarna för att lugnt och stilla sitta i skogen och låta valpen utveckla sin skogsvana, sitt sök och sin drevförmåga så är det för många ett lätt val att låta bli att köpa en valp. Många tikägare tycker inte det är någon idé att betäcka sin tik om man riskerar att stå med ett antal osålda valpar i långa tider.



3)

I loii alla områden med mycket varg har jakten med löshund i princip upphört redan idag. Tyvärr ger det vargkramarna en god statistik att hänvisa till då det inte dödas några jakthundar i de vargtäta områdena… Vi som är i skogen vet att det beror på att inga hundar är lösa i de områdena. I Dalarna finns idag inga helt vargsäkra områden. Det finns ett antal kärnområden med alfapar med eller utan årsvalpar samt ettårsvalpar och ett antal frivandrande ungvargar som är ytterst irrationella i sitt uppträdande, både vad gäller territorium samt beteende. De kan dyka upp var som helst och de förflyttar sig många mil varje dygn. På grund av det är vargtelefoner etc. helt verkningslösa, uppgifter som är 12 timmar gamla är helt utan värde för jägarna. Dessa irrationella ungvargar kommer vi nog alltid att få leva med i framtiden och det kan de flesta stövarjägare stå ut med, det är bara ytterligare en till risk att lägga till trafikfaran, tunna isar etc. Vargarnas kärnområden är svårare. Har man drabbats av ett sådant på sin jaktmark så är det ofta slutjagat för åtskilliga år framåt. Den nya vargjakten (som kanske kommer att genomföras till vintern 09/10) ger visst hopp. Förhoppningsvis skall man kunna slå sönder alfaparen och lösa upp kärnområdena med jämna mellanrum vilket skulle ge drabbade jägarna lite andrum och flytta bekymren till olika geografiska områden av rättviseskäl. Fasta jaktprov är idag ett bekymmer och det kommer att bli än svårare i framtiden. De nya Elitklassproven som införts i varglänen kommer att vara en provform som i framtiden kan bära hela provverksamheten. Det känns jättebra att den provformen införts! Vad gäller genomförande av DM och SM i framtiden i varglänen så kommer det att behövas en större flexibilitet och en högre tolerans för enklare och mindre arrangemang så att det finns möjlighet att anordna dessa tävlingar och att även flytta dem med kort varsel. Kanske det kan behövas nya former av jaktkort i framtiden som gäller för hela län. På det sättet kan man ha möjligheten att åka till områden med mindre risk och släppa sin hund där. Vi är idag så pass få harjägare så jag tror inte det kommer bli bekymmer med trängsel i markerna. Själv tror jag på en framtid som stövarjägare och jag tänker inte vika ner mig för vargkramarna från Stureplan utan jag skall köpa mig en ny valp när det är dags och fortsätta att jaga som jag och mina förfäder gjort!


1)


Ja,

Av stovarjagaren - 16 juni 2009 13:14

"Vi svenskar vårdar ömt bilden av oss själva som ett naturälskande folk

 - en självbild som stämmer dåligt överens med det faktum att vi blir allt mera rädda för skogen"


Läs vidare: http://www.vk.se/Article.jsp?article=285744

Kommentar: ja vart håller världen på att ta vägen, vi har en otrolig fin natur i sverige varför ska då människor sitta inne i städerna och ruttna upp? jag lovar att börjar man ta sig ut i naturen så kommer man må bättre och kanske t.o.m leva längre. jag är otroligt lyckligt lottad att jag fått den chansen av mina föräldrar att få vistas ute i naturen. allt från att vandra till att fiska och jaga! Jag har inte varit ute och rest i världen, jag har fått sett norrlands inland, och det är jag nöjd med. kanske låter korkad att jag hellre gillar mygg och blöta myrar än att sitta på en strand i thailand och dricka drinkar( kan vara roligt ibland)!!!

ja det jag vill komma fram till är att man mår bra av naturen, och sen uppmanar jag alla föräldrar att ta sina barn ut i skogen!!!!

Presentation

Omröstning

Nu går vi in på den andra halvan av jaktsäsongen. Vad tycker ni om det?
 Jagar hellre vitharar på barmark
 Har/rävjakt ska bedrivas på snö
 Vi får sällan snö där jag bor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards